Прощай! И не зови! Не помни! Н. Лилиев

Людмила Петровна Денисова
                "Прощавай!Не зови!Не спомняй!
                Болгарский поэт Николай Лилиев
                (1885-1960гг.)
                http://www.stihi.ru/2013/09/01/17


Прощай!И не зови! Не вспоминай
Тобою прожитые дни.
Душа моя, бездомною блуждай
И свою участь не вини.

Не разобрался я и не грешил,
Не отнимал твою безгрешность.
Так сохранит тебя на вечность
Забытое сокровище души
Во дни первейшего соблазна,
Во дни невинной первой лжи.

Не разобрался я, и не беда.
О нашем празднике беспечном
Угасла в памяти волна
И всепрощающая вечность.
О, чувствует душа моя твой зов:
                "Не вспоминай!
             И не зови! Прощай!"

     ***



Николай Лилиев
ПРОЩАВАЙ! НЕ ЗОВИ! НЕ СПОМНЯЙ!

Прощавай! Не зови! Не спомняй!
И не проклинай свойте дни!
Душата ми блуждай бездомна,
но свойта участ не вини.
 
Аз не разбирам, не греша
и отминавам пак безгрешна,
тъй както някога те срещна
безпаметната ми душа
в деня на първите съблазни,
в деня на първата лъжа.
 
Аз не разбирам, не тъжа
по нашия забравен празник,
угаснал в здрачните вълни
на всепрощаваща забрава.
О, чуй, душата ми звъни:
Не спомняй! Не зови! Прощавай