На теб, учителю!

Радко Стоянов 2
Ти виждаш ясно в детските очи
смеха звънлив на пролетни камбани,
простора син от песни как звучи,
как нежно галят две горещи длани.

Ти виждаш ясно в детското сърце
надеждата и вярата в доброто,
по ангелското грейнало лице -
на любовта щастлива тържеството.

Ти виждаш ясно в детските мечти,
на утрото кристално синевата.
По устните невинни как цъфти
на детството безгрижно красотата.

До късни нощи като майка бдиш,
пътека вярна търсиш към душите,
изпълваш ги с надежда и любов -
да литнат като птици към звездите.

Учителю, на тебе почит и възхвала,
на тебе празничен красив букет,
затуй че днес по светлата пътека бяла
следовници вървят напред безчет!

О, нека блика радостта в сърцето
и нека огънят у теб гори!
И нека грее слънчево небето,
а ти мечтай, обичай и твори!