Дадено и взето

Валентин Чернев
              Това, което ми е дадено, не ми принадлежи.
              Принадлежа му аз със страшна сила.
                Хр. ФОТЕВ


Не дава Господ, без да вземе,
ни в минало, ни в днешно време.

Знам, мога да плета дантела,
в която словото се пени;
не знам отгде ли се е взела
поетовата дарба в мене.

Не ти ли, Боже, ме ориса
да сплитам бисерната пяна?
Ако си дал прашинка бисер,
какво ли си ми взел в замяна?