Как птица вольная в полёте. Инесса Соколова 3

Радко Стоянов 2
Как птица вольная в полёте,
Я следую своей мечте:
Сегодня –  будто в позолоте,
А завтра буду в пустоте.

Прохладным воздухом  небесным
Пахнул порывисто Восток.
Во власти музыки чудесной
Мне мнится море и песок.

В потоке звуков от оркестра,
Во власти призрачных миров,
Не нахожу себе я места
Среди друзей, среди врагов…

Какие сказочные звуки!..
Немыслимое волшебство!
Обворожительные руки,
Твоё творенье, мастерство…

Что слышу, передать словами
Совсем не просто, но хочу.
Как выразить восторг стихами?..
Но вновь на взлёте  и  лечу-у!..

Мне смелости пока хватает
Среди фантазий и теней.
Душа поёт и… замирает.
Становится ещё сильней.

Не музыкант я, не художник,
Но страстно музыку люблю.
Её поклонница, заложник,
В ней наслаждение ловлю.

Попытка понять http://www.stihi.ru/2012/03/19/2073


КАТО ПТИЦА ВОЛНА В ПОЛЕТ

Превод: Радко Стоянов

И като птица волна в полет
аз следвам своята мечта.
Сега съм в слънчева позлата,
а утре ще съм в пустота.

Прохлада чакана небесна
от Изток бодро долетя.
Във власт на музика чудесна,
море и пясък завъртя.

С поток на звуци от оркестър
из призрачните светове,
не си намирам вече място
с приятели и врагове…

Какви чудесни нежни звуци!...
Вълшебство като в Божи храм
и чар на пролетни капчуци,
от Теб е сътворено, знам…

Не мога с думи да разкажа
това, което чувствам аз.
И как в стиха да го покажа?..
Затуй летя, летя с Пегас!..

От мене смелостта извира,
с фантазиите аз летя.
Душата пее и замира,
по- силна даже става тя.

Не съм певец и не рисувам,
но музиката ми е страст.
Поклонник неин съм и тичам,
с наслада слушам я, в захлас!...