Are ye sleeping Maggie Ты спишь, Мегги

Лидия Богинская
Музыку слушать здесь:

Dark and rainy is the night,
there’s not a star in all the firmament
lightning flashes gleam across the sky
and cold winds drive with winters fury.

Oh, are you sleeping Maggie
Oh, are you sleeping Maggie
let me in, for loud the waterfall is howling
over the warlock crag
Fearful sighs the elder tree bank,
the rifted wood roars wild and dreary
Loud the iron gate does clank,
the cry of owls make’s me eerie.

Above my breath, I dare not speak
for fear I rouse your sleepless Daddy
Cold’s the blast upon my cheek,
O rise, O rise my beautiful lady.

She’s opened the door, she’s let him in,
she’s cast aside his dripping cloak/kilt
blow your worst you rain and wind,
for Maggie now I’m beside you.

Now since your awake Maggie,
now since your awake Maggie,
What care I for owls cry,
for elder tree bank or warlock crag

Robert Tannahill (1774 — 1810)

Темна и дождлива сегодня ночь.
Это не звезды сверкают на небе,
А яркие молнии, хлещет дождь,
Даже с зимней яростью свищет ветер.

Оу оу спишь ты Мэгги
Оу оу спишь ты Мэгги
Впусти же меня!
Спаси от ливня, ветра и чар колдуна.

И страшен лязг у железных ворот,
То дико ревет, то стонет тоскливо
Изломанный лес, из глубин его
Слышны плачь совы и вздохи бузины.

Я бы кричал, но смиренно молчу,
Отец твой  крепко дремлет, наверно,
а я разбудить его  не хочу.
Спаси же меня, прекрасная леди!

И Мегги открыла входную дверь
И спасла его. Вовнутрь впустила,
Скинув вымокший плащ, ему  теперь
Нипочем дождь и ветер рядом с милой.

Оу оу ты проснулась, Мэгги,
Оу оу ты проснулась, Мэгги,
Ты меня впустила!
Не страшны плачь совы и темные силы!