Виталь Рыжков Два скрипача

Ген Жэстачайший
Два скрипача

два скрипача через поле военных будней
из руин филармонии
в тихое "будем"
бегут

когда один из них падает,
раненый,
другой возвращается,
взваливает на плечи первого
и продолжает маршрут

первый долго терпит боль,
а затем ноет без перемены:

симон, бог с тобой,
какого
хрена?!

симон, твоя любимая изменяла тебе со мной,
теперь
чтобы вновь изменять, вернулась к тебе,
и если отбросить личину,
думаешь, ты - настоящий мужчина?

ведь мужик из тебя испарился, истек
в направленьи небес. и еще установленный факт -
ты неправильно держишь смычок,
и несешь ты меня не так!

мы могли быть с тобой кем угодно, могли быть вне
музыки, когда б не этот проклятый блиц-
криг, начатый империей; мы не участвуем в войне -
и наплевать всей коалиции, как теперь болит мне

главнокомандующий без музыкального слуха, от того ль
он дирижер никакой, и никогда не услышит боль
все против нас, симоне, и наши с тобою шансы -
ноль

симон, брось меня тут ради наших сынов,
ты знаешь, я смогу выбраться вновь, я таков
ты слабак симон, ты должен бежать один
и сына своего обними, и скажи, что он мой сын

ты маменькин сынок,
симонка ! -
неслось вдогонку

Виталь Рыжков 2009г
________________________________


Два скрыпачы

два скрыпачы праз поле ваенных дзеяньняў
з руінаў філярмоніі
ў ціхае "будзем"
бягуць

нарэшце адзін зь іх падае,
паранены,
другі вяртаецца,
узвальвае на плечы першага
і пачынае яго цягнуць

першы доўга трывае боль,
а пасьля пачынае трэнас:

сымон, бог з табой,
якога
хрэна?!

сымон,
твая каханая здраджвала табе са мной,
цяпер,
каб здрадзіць ізноў, вярнулася да цябе,
калі шчыра,
мяркуеш, ты – сапраўдны мужчына?

бо мужык даўно зь цябе выпарыўся, зьнік
у кірунку нябёсаў. урэшце рэшт,
ты няправільна трымаеш смык,
ты няправільна мяне нясеш!

мы маглі б быць з табой кім заўгодна, мы маглі б быць
зусім не музыкі, калі б ня гэты пракляты бліц-
крыг, распачаты імперыяй; мы не бярэм удзел у вайне –
і кааліцыі напляваць, як мне цяпер баліць

галоўнакамандуючы ня мае музычнага слыху, таму
як дэрыжэр ён ніякі, ён ніколі ня ўчуе вайну
усё супраць нас, сымоне, і нашы з табою шанцы –
нуль

сымон, кінь мяне проста тут дзеля нашых сыноў
я такі, ты ведаеш, здолею выкараскацца ізноў
ты слабак, сымон, таму ты мусіш бегчы адзін
і сына свайго абдымі і скажы, што ён мой сын

ты мамчын сынок,
сымон! –
чулася наўздагон

Вiталь Рыжкоу 2009г.