КУБА

Радко Стоянов 2
Понякога за твоите пирати
си спомням от прочетените книги.
За битките, внезапните обрати
и робите с дрънчащите вериги.

От раси бледолики, цветнокожи,
споени в монолитен, здрав народ,
сам Бог в олтара ти свещен положи
на свободата приказния плод.

И веят се безкрайните тръстики,
и люшка се вълшебен карнавал,
девойки знойни, огнелики,
любов и устни жарки от корал.

Аз чувам песента на Че Гевара,
Хосе Марти как стихове реди.
Звучи призивно Гуантанамара
и дишат волно морните гърди.

Хавана - Куба - свобода свещена,
Давид библейски срещу Голиат.
Страна - и горда, и непокорена,
и знаме за един свободен свят!