Пушкин Любопытный English

Евгения Саркисьянц
The Inquisitive

“So what is new then?”  “Nothing much, I swear.”
“Come on: there must be something; don’t be sly.
You always keep things secret, that’s not fair,
I am your friend and not some rival spy;
Or are you mad: have mercy, why, what for?
Please don’t be cold; one word, I’m begging you…”
“Oh, dear! Get lost; I know one thing, no more -
That you’re a fool, but that is hardly new.”



***
— Что ж нового? «Ей-богу, ничего».
— Эй, не хитри: ты верно что-то знаешь.
Не стыдно ли, от друга своего,
Как от врага, ты вечно все скрываешь.
Иль ты сердит: помилуй, брат, за что?
Не будь упрям: скажи ты мне хоть слово...
«Ох! отвяжись, я знаю только то,
Что ты дурак, да это уж не ново».