Расскажи мне, любовь! Яков Баст

Радко Стоянов 2
Расскажи мне, любовь, где живёшь ты, в каких городах,
Где заветный порог, за которым мне искренне рады,
На каких самолётах лететь, мчать в каких поездах
Через все расстоянья, пространства, крутые преграды.

Расскажи мне, любовь, как мне главную песню сложить,
На каком клавикорде сыграть и каких струн коснуться.
Во что верить, надеяться, как мне бороться и жить,
И с какой мыслью лечь, чтобы утром счастливым проснуться.

Расскажи мне, любовь, про скупую мужскую слезу,
Про скрипящие нервы, про боль и бессонные ночи,
О шагах за черту, сквозь туман и рассвета росу,
И о душах безгрешных, тобою разорванных в клочья.

Расскажи мне, любовь, о печали, рождённой тобой,
О разбитых сердцах и поломанных судьбах до срока,
О солдатах-мальчишках, принявших последний свой бой,
Чтобы здесь ты жила, и погибших… без слёз и упрёка.

Расскажи мне, любовь, хоть немного, хоть в четверть словца,
Как понять, кто мне друг, а кто просто случайный попутчик,
Чем мне искренность мерить и как распознать подлеца,
Где надежду найти и как выбрать единственный ключик.

Расскажи мне, любовь, как познать до конца красоту,
Чувств щемящую нежность и сердца душевную битву.
Дай заполнить глубины тоски и прогнать пустоту,
Повторяя любимое имя в бреду, как молитву…
 
Расскажи мне, любовь… 


РАЗКАЖИ МИ, ЛЮБОВ!
Превод: Радко Стоянов

Разкажи ми, любов, где живееш, в кои градове
и къде е заветната кота на моята радост?
На какви самолети да литна, към чий брегове
и пространства големи, далечни, с прегради от ярост?

Разкажи ми, любов, песента как да пресътворя,
на какво да я свиря и струни какви да опъна,
във какво да повярвам, кого днес да боготворя,
със какви мисли в утро щастливо и аз да осъмна?

Разкажи ми, любов, за най - скъпата  мъжка сълза,
за скрипящите нерви, за нощи безсънни, тревожни
и за крачки отвъдни през облаци светла роса,
за душите безгрешни, разкъсани в трепети сложни!

Разкажи ми, любов,  за печалите свои безброй,
за разбити сърца, поломени съдби и несгоди,
за войници – деца, предприели последния бой -
без сълзи и без упреци – ти да живееш  свободно!

Разкажи ми, любов, без излишни, ненужни слова,
аз приятели имам ли, или случаен са спътник,
със какво да измервам неискреността, подлостта
и ключа на надеждата как да открия, намеря?

Разкажи красотата как аз да позная, честта,
нежността и сърцето от радост как вихрено литва!
Да премахнем безкрайната мъка, да премахнем скръбта!
Да повтаряме име бленувано – като молитва!

Разкажи ми, любов…