Донбас

Евгения Давыдянец
Був цей край безіменним.
Бiля річки Дінець
Йшов Капустін натхненний -
Чудо-камнів знавець.

Йшов він степом колючим
Із ціпком у руці,
Там побачив блискучі
І тверді камінці.

До Петра у столицю
Був направлений дар.
"Жар від камню великий!" -
Гучно вимовив Цар,

Він нащадкам корисний
Нашим стане колись!"
І обози обладнань
До Дінця подались.

Так удруге відкрили
Рудоносний Донбас,
Але свідчать могили,
Був тут розквіту час!

У Х столітті,
В час правління князів,
Брали руд розмаїття
Для кольчуг і мечів.

Вздовж Бахмута i Тора-
Джерела цінних руд-
Є ще залишки штолень
І технічних споруд.

У курганах із миром
Шахтарі перші сплять.
Поруч - тиглі,сокири
І уламки знарядь.

Скільки ще невідомо!
Але прийде той час,
Навіть автора "Слова"
Нам відкриє Донбас!