Поетът

Радко Стоянов 2
Поетът е като отронена сълза -
ту сладка, ту горчива и солена.
Искрящо вино от божествена лоза -
за радост и любов благословена.

Поетът е като рубинена звезда -
над всички земни страсти извисена.
Оттам разпръсква обичта си към света
и пее песента си вдъхновена

Поетът е като непобедим войник -
безумно храбър, борбен и достоен,
а словото е негов верен боен щик
по пътя му метежен и бунтовен.

Поетът е като очаквана зора
над родните примамливи простори -
струи от него вяра, нежност, красота
и вечно, с лира, за мечтите спори!