Мишлето - шампион 5

Радко Стоянов 2
 
         5
Мишлето сън дълбок заспало,
да стане рано не успяло.
А дядо Петко тук пристигнал,
в ръцете ловна пушка вдигнал.
Да гръмне заек обещал -
на баба Кера дума дал.
Мишлето в пъпеша стояло,
да шавне даже не успяло.
А дядо Петко се засмял,
откъснал пъпеша узрял
и право сложил го в торбата -
на бабата добра отплата.
Мишлето скрило си главата
на пъпеша узрял в средата.
Безгрижно, кротко си стояло
и песничката си запяло:
"Аз Мишле съм умно, славно,
весело, добро, забавно.
Трудностите побеждавам
и така се закалявам!"

Пристигнал дядо Петко в къщи,
а баба Кера му се мръщи:
-Къде е Заекът, човече,
котлето пара вдига вече.
Нали ще готвим капама?
Май пак ще ти бера срама!
-Не викай, а вземи торбата!
Виж как ухае миризмата!
Това е пъпеш, не разбра ли? -
започнал дядо да се хвали -
нагризал го е Зайко пак -
от зъбките му има знак,
но туй не е беда голяма,
добре ще си похапнем двама!

Какво да прави баба Кера,
отнесла пъпеша в килера,
а после тръгнала да шета
на двете палави козлета.
Нали не знаела горката
какво се крие там, в торбата!

  /Следва продължение/