Мишлето - шампион 8

Радко Стоянов 2
          8

-Добре го каза, главатарю,
на всички мишки, господарю.
Предлагам ви: елате с мен,
полето ви е дом рожден.
Ще има там храна за всички
и песни ще ви пеят птички.
Додето е горещо лято,
на всякакви блага богато,
за зимата ще сме готови
с къщурки гиздави и нови.
Храна, в подземията скрита,
ще имат всички до насита.
Но най- голямото богатство
ще бъде новото ни братство
и слънцето, и свободата,
и радостта, и красотата.
Я вижте как живеят всички
щастливи мравки и пчелички!
-Красиви думи са това,
но нас не топлят ни слова.
Водач ни трябва млад и смел
за тази тъй заветна цел.
Затуй турнир ще правим днес,
турнир за доблест и за чест,
турнир за храброст, бързина,
за ловкост, ум и хитрина!

Започнал се турнирът славен
и нямало на него равен.
Ечали битки страховити!
Мишлета млади, в пот покрити,
търчали там като пантери,
победа всяко да намери.
Дори земята затрептяла,
борбата люта щом видяла.

Завършил славният турнир,
дошъл му краят най- подир
и чак в настъпилия здрач
избрали своя нов водач.
Кого си мислите избрали?
Кого обсипали с похвали?
Разбира се, че Шампиона-
Мишлето полско, по закона.

Повело мишките Мишлето
към родното поле, където
цветя покривали земята,
очаквала ги свободата.
И славата му полетяла,
по цялата земя кънтяла.
Дошло очакваното време,
завърнало се в свойто племе.
Посрещнали го с почит, слава,
каквато на герой се дава.
Зарадвали се мама, татко,
прегърнали го нежно, сладко.
Мишлето им се поклонило,
сърдечно им благодарило
за грижите и топлината,
за любовта и добротата.
-Далече по света поскитах
и трудностите там опитах,
но волята си закалих,
затуй накрая победих!

Празнували доволни всички-
и полски, и домашни мишки.
Невиждано хоро извили,
до среднощ се веселили.
И ето, по земята цяла
пак песничката заехтяла:
"Аз Мишле съм умно, славно,
весело, добро, забавно.
Трудностите побеждавам
и така се закалявам!"

Така е станало, защото
КОЙТО ТРУДНОСТИТЕ ПОБЕЖДАВА,
СИЛЕН, ЗДРАВ И УМЕН СТАВА!

        Край