Къафкъаздал ашукьбурукай

Сажидин Саидгасанов
Къавкъаздиз сад лагьай Петр атана,
Ам Дербентдин ашукь хьана къеледал.
Ада и халкь баркаллу яз кьатIана,
КIвалахзавай гьарда вичин келледал.

Хуш кьабулна Урусатдин хизандиз,
Къван эцигна Каспи гьуьлуьн къерехдал.
Душманрикай хуьн паталди хъсандиз,
Таъминарна аскеррални яракьдал.

Уьзден халкьар гьарма сад са хан хьана,
Яшамиш жез вердишбур тир лекьер хьиз.
Ермоловаз муьтIуьгъ ийиз кIан хьана,
Урусатдин кьве кьил алай пехъер хъиз.

Иви фена, ятар хьана вацIарай,
Хуьрер кана, спичкадин кьалар хьиз.
Халкь экъечIна тIурфанрайни цIаярай,
Пак Къурьандин кун тийидай чIалар хьиз.

Пушкина чаз туна рикIин кIанивал,
Ашукь хьана дагъдин кьакьан ргарал.
Сад Аллагьди гана рикIин къенивал,
Къавкъаздикай кхьена хуш рангарал.

Пушкин патал Къавкъаз хьана экуьвал,
Азадвилин кьел вуч ятIа чир авур.
АватIани адахъ кьелен уькIуьвал,
Рекьидалди рикIе хуьдай сир хьана.

Лермонтовни къекъвена чи дагълара,
Ашукь хьана терс тир гуьтIуь рекьерал.
Женг чIугвазвай и четин тир гьалара,
Ашукь тир ам чи игитрал-лекьерал.

Къавкъазди ам хвена хва хьиз къужахда,
Адаз и нвакь эхиратдин кIвал хьана.
Къегьримандин къадир течир алчахда,
Яна кьиникь - чаз рикIерин тIал хьана!

Бестужевни-инкьилабчи декабрист,
Чи Къавкъаздиз мугьман хьанай хушунал.
Вил ахъайиз дегь девиррин тарихдиз,
Гьикьван дагъдин рекьер ада тIушунна?

Дербентда ам яшамиш жез, Кьурагьиз,
Кьасумхуьрел, ахпа фена Къубадиз.
Лезги халкьдин Мулла Нурар суракьиз,
Рагьмет гъана вич аладай бубадиз.

Лев Толстоя-дуьньяда тIвар ван авай,
Дагъви халкьдиз азадвал хьун мурад тир,
Амма адаз шумуд са роман авай,
Хуш тир ктаб анжах «Хаджи Мурат» тир.

Ашукь тир ам туьнт къилихрал дагъвийрин,
Кьакьан дагъда лув гуз вердиш лекьерал.
Ашукь тир ам игитвилин манийрин
Гафарални «Лезгинкадин» кьуьлерал.

Эй Къавкъаз, вал ашукь тахьай вуж ава?!
Прометейни мугьман тир цIайлапан гвай.
Аферин,вахъ муьтIуьгъ тежер гуж ава.
Шарвилидин тур ва къадим Алпан гвай.

Тимурарни, Надирарни лаш хьана,
Вал леке гъиз атай чIулав хаинар.
Дуьнья халкьна, и кьадардин яш хьана,
Вахъ хьайид туш ният чIуру-Каинар.

Женнетдиз хьиз тамашзава ваз алем,
Шагьни Шалбуз дагълар авай гимишдин.
Гьар са булах абукевсер тир земзем,
Багълар ава агъзур жуьре емишдин.

Халкьар вуч я, ракьар вуч я? Гьулданар-
Лигим хьайи азадвилин женгера!
Вун муьтIуьгъриз атай ханар, султанар,
Катна кьулухъ, кьилер амаз дингера.

Захъ вун-Къавкъаз, зи Дагъустан, Лезгистан-
Ватан ава, адалатрин пайдах тир!
Халкьар ава, хуьн патал вун Гуьлуьстан,
Гьам зегьметда, гьам женгера уртах тир.

Зун тарихчи туш ийиз ви тарифар,
Анжах са вал дамахзавай шаир я.
Вахъ шаирар, ава еке арифар,
Абуруз ви аламатар загьир я.