Алпандин цIай

Сажидин Саидгасанов
РикІ пердеда, перде хурун кьефесда,
Секин жезвач уьмуьр амай кьадарда.
Вучиз зи рикІ гьатнаватІа гьевесда?
Вуч кІан ятІа адаз завай и дарда?

Я йиф авач, я югъ авач, кІвалах я.
Вучиз на вун, я азиз рикІ, кукІварда?
На лугьун рикІ ивидин са булах я,
Алпандин цІай твазва гьар са дамарда.

Ам цІайлапан ятІа, яраб цаварин?
Сад Аллагьди Къавкъаз дагъдал рекье тур.
Алпан - къадим аллагь ятІа суварин?
Ам кьуьл ятІа, туьнт «Лезгинка» рикІе тур?

Суалри зун гьелекзава, рекьизва!
Заз жуван рикІ хуьз кІанзава саламат
Шагь-Дагъдин кІукІ хажалатрив рекъизва,
Чи секинвал акурла жез аламат

Лезгияр жен – дуьньяда тІвар-ван авай!
Гьич садахъни чилер авач чахъ хътин.
Рекьин тийир Шарвилидин чан хьтин,
Гьич садазни эллер авач чахъ хьтин!

Аранни Дагъ, ава Касдин гьуьлни кваз!
Себеб ятар Земземар тир Алпандин.
Берекатрин Женнет я чи чилни кваз,
Вил алукьиз тахьурай агъабандин!

Куьр вацІ вуч я – чІехи стха Самурдин!
Кьурагь дагълар, Куьре – Аран, Ахцегьар –
Лацу шегьер-имарат са абурдин!
Квел шумудан хъфизматIа темягьар?

Алпандин цІай къугъвазва чи дамарра,
Хкахь тийиз, сел акьалтиз Самурдал!
Шарвилидин шив амазма чамарда,
Иес вилив хуьзва ада сабурдал.

Чаз къурху туш цІаярикай, - цІай я чун!
Чи рикІера азадвилин сел авай!
Мугьман патал эверайдаз – гьай я чун!
Шад кьуьлерин мехъер ава, мел авай!

ЦІу-чим гуда, цІа чрада, цІу-куда!
ЦІун къативал аслу я гьар рикІелай.
Эй Сад Аллагь, лезги халкь ви агуда!
Алудмир чун азадвилин рекьелай!

Сажидинахъ дердер, гъамар мад ава,
Кьве патал пай авур лезги эл акваз.
Вахъ-Алпан цІай къизмишардай чад ава,
Гьикьван сабур кьан Ватандин шел акваз?!