Кеннет рексрот из википедии. kennet rexrot

Глеб Ходорковский
              Kenneth Rexroth (ur. 22 grudnia 1905, zm. 6 czerwca 1982) - ameryka;ski poeta, pisarz, eseista i malarz. Zwi;zany w latach 50. XX wieku z ugrupowaniem beatnik;w przeciwko tradycyjnej obyczajowo;ci mieszcza;skiej.

W zbiorze wierszy In Defense of the Earth (1956), d;;y; do podwa;enia instytucji spo;ecznych i unormowanego trybu ;ycia.

W p;;niejszych latach inspirowa; si; klasyczn; poezj; chi;sk; i japo;sk;, przedstawiaj;c problemy wsp;;czesnego cz;owieka: The Collected Shorter Poems (1967), The Collected Longer Poems (1968).

Tworzy; r;wnie; sztuki teatralne oraz wiele prac krytycznych, m.in. American Poetry in the Twentieth Century (1971), Classics Revisited (1968).

W Polsce ukaza; si; wyb;r wierszy w antologii W;r;d ameryka;skich poet;w (1972).