Дума про Майдан - укр

Михаэль Рох
Ой, то не беркут, то не беркут -
То злетілось вороння...
Над майданом кружить зграя,
Кружить хижа зграя зла.
 
Ніби то й не українці -
Яничари чи Орда,
А по волі Батьківщини
Знов нагаєчка гуля.
 
Звідки тая кровожерність.
Чи були у вас батьки?
Чи не Ненька вас зростила,
Чи ви панські гайдуки?
 
Зі дзвінниці лине сполох [1]
Мов у сиву давнину.
Чи й надалі нам платити
Воріженькам данину?
 
Де ж лицАрство українське?
Поховалось по кутах?
Чи вже вмерла ратня слава
Чи скував вас лютий страх?
 
Там же ваші наречені,
Ваші сестри і брати
Чом же славні вояченьки
Ви на поміч не прийшли?
 
Де шляхетная старшИна?
По кейсарнях п'є гірку...
Чом же здала на заклання
Україну молоду?
 
Над майданом сонце сходить.
Плачуть сиві козаки:
На бруківці краплі крові
І розтоптані вінки [2].
 
Не соколи над Майданом -
Чорні хмари вороння.
Кружить хижа злая зграя
Нову жертву вигляда...
 
"Била мене мати
Березовим прутом,
Щоби я не стояла
З молодим рекрутом..."

--------------------
1. сполох - набат
 
2.  Вінок — це, передусім, оберіг, таке значення він має в багатьох народів. Це також символ жіночого начала, дівування та дівочої цнотливості. Загалом, вінок — знак життя, долі, життєвої сили, досконалості й перемоги життя над смертю. Дівочий вінок — надзвичайно цінна річ.  http://about-ukraine.com/index.php?text=1762
 
Давня народна легенда розповідає, що якось одного разу до дівчини в лісі почав залицятися гарний парубок. І так він їй сподобався, що вона виконала його прохання — зняла з голови вінок. І красень одразу ж перетворився на чорта, украв дівочу душу та втік...