Шон Маклех - 36 - Шибеник ветер...

Катерина Крыжановская
Шибеник вiтер
Шон Маклех

                «Високої тобі шибениці у вітряний день!»
                (Ірландська народна приказка)


Написано в ніч Самайну під час марної спроби згадати свій одинадцятий гейс.

На сумних ольстерських пагорбах
Чоловіки танцюють свої дивні танці –
Джигу шаленого полум’я
На межі світла і темряви
(Одвічної),
Грають ірландські мелодії
На залізних скрипках
Вусатого інженера Кольта.
На цих пагорбах споконвіку
Люди не вміли робити нічого
Окрім музики
(Бо все суще – це музика).
Шибеник вітер –
Холодний, як сторінки чорної книги
Старого книжника з Деррі,
Золоті листя ясена
Несе в мої кудлаті сни
Старого схимника неіснуючої віри.
Моя торф’яна Хіросіма!
Мій вітряний Тір Еогайн!
Відколи тебе покинули
Королі честі і звичаїв
Тисяча шестисот сумного року*
Віддаючи все зайдам,
Що назвали цю землю своєю,
Відколи віра
Замість Бога
Змусила шанувати
Чорного короля,
Відтоді банші**
Співають свою пісню нам –
Тільки нам…

Примітки:

*  - у 1607 році ірландська аристократія після поразки чергового ірландського повстання проти поневолювачів назавжди покинула острів. Це ввійшло в історію як «втеча графів».

** - якщо вам банші не співали свою пісню чи ви її просто не чули – значить вам пощастило…

...
...

Шибеник ветер
Шон Маклех


                «Высокой тебе виселицы в ветреный день»
                (Ирландская народная поговорка )

Добавлено... в ночь Самайна (при тщетной попытке...) Вспомнить..
(свой одиннадцатый гейс.

... на грустных. Ольстерских! Холмах...
Мужчины.
... танцуют. Свои... странные танцы...
Джигу.

(безумного...!) Пламени...!!
На границе.

... света и тьмы. (Изначального!)
Играют.

... ирландские. Мелодии. На... железных скрипках!!
(усатого...!) Инженера...
 
Кольта.

...

... на этих холмах. Исконно...! Люди.
Не умели делать ничего (кроме...) Музыки...!!
(потому что...!) Всё... сущее. Это. Музыка...

...

Шибеник... ветер. Холодный...!!
... как. Страницы...! Чёрной книги...

(старого книжника...) С Дерри...
... несёт. Золотые. Листья ясеня.
 
Несёт...!!
В мои...! Лохматые... сны (старого схимника...

... несуществующей. Веры.

...

Моя... торфяная Хиросима!
Мой... ветреный Тир Еогайн!

(с тех...) Пор. Покинули... тебя!
Короли чести. И...
Обычаи...!!

(тысяча шестьсот...
... печального. Года. *

... отдавая всё. Захожим...!
(что...) Назвали. Эту... землю. Своей...

... с тех пор. Вера...!

Богом...! (заставила...) Уважать. 
... короля. Чёрного.

...

... с тех. Пор (банши **!) Поют...!
(поют...) Свою. Песню...
 
Нам.

...

... только.. нам.

...

Примечания:

* - В 1607 году ирландский аристократия после поражения очередного ирландского восстания против поработителей навсегда покинула остров . Это вошло в историю как «бегство графов ».

** - Если вам банши не пели свою песню или вы ее просто не слышали - значит вам повезло ...