Хандин кьиса

Сажидин Саидгасанов
Сада лугьуз: ГьикIин? Вучин?-
Ахъайна каш квай невс вичин,
Са тIанур, фу амачиз гъвел,
Вегьена хьиз сивин регъвел,
Ядни хъвада яхцIур гичин!

Ам невс авай ятIа инсан,
Адаз къуллугъ кIанда хъсан.
КIватIална хьиз ярар-дустар,
Хьун патал кар чидай устIар,
Хкажда ам цавуз масан!

«Ихьтин касдин кефи гьикI хан?»-
Лугьуз халкьди хкяйна Хан.
Акьалтайла и тIвар вичел,
Акъваз хъийиз тежез кIвачел,
Хуьр-кIвал тIуьна сад амай кьван!

Дагъда тунач хпер суьруь,
Нехирарни тIуьна вири.
Аран пата гадни тунач,
Я вацIара ядни тунач,
Вич хан хьайи чIавуз куьруь!

Нез акурла гьарам, гьалал,
Атана халкь бирдан чIалал.
Халис Хан хьиз течир пачагь,
Къекъвез хьана, экъична ягь,
Тапанчияр алаз къвалал!

Яргъал фенач, эхир кьиляй,
Аватна гьар садаз виляй.
Гайила фу-нез чир тахьай,
Дуьз хъуьрез, дуьз шез чир тахьай,
Акъатда кьван Ханвал гъиляй!

Са тIимил кьван фад татана,
Залум акьул геж атана!
Гиг хайила арабадин,
Рехъ жагъана харапIадин,
Дувулрик квай кьеж атIана!

Сажидина квез и кьиса?
Ахъайзава мисал яз са.
Халкьди вакай авурла Хан,
Дуьз кIвалахин, дуьз яз рахан,
Гьар са йикъа, гьар са йиса!