Зыгмунд Лавринович. Из Википедии

Глеб Ходорковский
                Зыгмунд  Лавринович.

                Из ВИКИПЕДИИ.


                Zygmunt ;awrynowicz

Zygmunt ;awrynowicz (ur. 14 pa;dziernika 1925 w Poniewie;u, zm. 1987 w Londynie) – polski poeta emigracyjny, t;umacz i publicysta.


Biografia

Urodzi; si; na Litwie Kowie;skiej i tam sp;dzi; m;odo;;, ko;cz;c gimnazjum w Poniewie;u. W 1943 wywieziony na przymusowe roboty do Niemiec sk;d zbieg; przez Jugos;awi; do Wielkiej Brytanii. Studiowa; ekonomi; i nauki polityczne w University College w Dublinie, a od 1952 roku pracowa; w banku Loyds w Londynie. Nast;pnie zosta; redaktorem ;ycia akademickiego (1953-1954).Nale;a; do redakcji „Merkuriusza Polskiego”, a w latach 1958-59 wsp;;redagowa; ;ycie i wsp;;pracowa; z Wi;zi;, i Kontynentami. By; wsp;;tw;rc; grupy poetyckiej "Kontynenty" (1959-1964). Zna; biegle co najmniej osiem j;zyk;w i dzi;ki temu znakomicie orientowa; si; w literaturze ;wiatowej.

By; poet; orientacji chrze;cija;skiej. W swojej tw;rczo;ci podejmowa; tematy eschatologiczne ;;cz;c motywy biblijne z otaczaj;c; rzeczywisto;ci;.