Ниструл

Елена Баеш
                "Чине вря сэ афле адевэрул
                сэ се ынтоаркэ спре трекут"
                (М.Еминеску)
Венеле Ниструлуй кург не-нчетат,
Валул бэтрын е чел май курат,
Малул ынгынэ де жале ши дор,
Кынтэ ку ел ынтрегул попор.

Зиуа суспинэ Ниструл гэлбуй,
Ноаптя суспинэ история луй,
Апа ындоуэ ку лакримь фетешть
Курсэ дин кауза релелор вешть.

Вешть дин рэзбоюл анилор грей...
Мамеле-шь плынг аич фиий сэй,
Тристе привирь зи де зи оглиндеск
Апеле Ниструлуй ну май зымбеск.

Ласэ-ць повара, Ниструле блынд
Уйтэ рэзбоюл, ласэ-ць кургынд
Пэрул тэу умед де-атыта неказ
Уйтэ-ле тоате, кэч мулт ць-а рэмас.

Стригэ дин заре ун тынэр бэят
Е мулт феричит, кэч ерь с-ансурат
Ку дулчя фетицэ че л-а аштептат
Пе-ал Ниструлуй мал плынжя не-нчетат.

Ниструле-Нистру... Ынчет околешть,
Май мулт декыт азь сэ ну-мбэтрынешть,
Копий феричиць вор вени-н апа та
Рэзбоюл пе вечь те ва уйта.