На районI-з району

Ганна Осадко
Ці брудні, ці охляло-підталі лютневі сніги,
Це налипле на серце (на поли одежі) болото,
Де тьоткИ і тішушки, і тушки, де «ладно» і «чьото»,
Де район_на районі_з району – відбиток ноги

На старій штукатурці. Де крик опівнОчі в дворі,
Де підступно-підшкірний  - чи страх, чи подоба до нього...
Час -  як пес безпритульний - назустріч... І поряд – нікого
В цьому білому чорному світі – дворовій дірі -

Ні надії на втечу, ні слів, що могли б помогти –
Бо молитви уже розгубили, а псу "по цимбалах"
Всі мої отченаші та  ваші... Бо ікла - як спалах,
Гиготіння-двигтіння-гарчання-гіп-гоп-гопоти.

Цей район_на районі, цей рай для відречених душ,
Що задушать  за дякую, ані копійки оплати,
Ці масні сковорідки – як жарти; це жерти і спати,
Це сільпо у великій кишені, це грудкою туш

У куточках очей-мов-у-кролика – стерто всі сни, 
На районі-з району  рояться знекровлені діти –
Не бояться  - не вірять - не просять - не вміють радіти
І уже не чекають – ні миру, ні навіть весни...