Никола Вапцаров. Земля

Любовь Цай
Никола Вапцаров
ЗЕМЛЯ


Ця ось земля,
                що ступаю нині по ній,
ця ось земля,
                розтривожена вітром бурхливим,
ця ось земля не належить мені, –
це – не моя,
                скажу, як не диво.

Вранці іду. Мій шлях на завод
хвилями роб
                на море 
                він схожий.
Розум і серце одне –
                ми народ,
та... землю чути своєю не можу.
Над нею, моєю,
                весни
                розливається
                дзвін,
і сонце гримить
                водоспадом,
                проміння
                сія;.
Ти серце землі
                відчуваєш до самих глибин
і бачиш, як стрімко
                земля розквітає моя.

Пірінським
                вершинам
                опорою
                неба блакить.
Ілінденська пісня
                луна над землею моєю,
над Охридом небо
                просторе і синє блищить,
а десь унизу
                простирається берег Егею.
Тепло підступає,
                як тільки згадаю це я,
і серце одразу
                полине в бентежну дрімоту...
Земле моя! Препишна земле моя!..
Боями розбурхана,
                сичена  кров’ю
                і потом.
По Беласиці плетиво з дроту...

(переклад з болгарської – Любов Цай)

***

Оригінал:


Никола Вапцаров
ЗЕМЯ



Тази земя,
      по която тъпча сега,
тази земя,
       която пролетен вятър пробужда,
тази земя — не е моя земя,
тази земя,
               простете, е чужда.
Сутрин тръгвам.
                Фабричният път
го задръства
                с рубашки
                безброя.
Ние сме слети с сърцето,
                с умът,
но… земята не чувствам моя.
Над мойта земя
                напролет
                лъчите
                шуртят,
гърмят водопади
          от слънце
                над мойта
                земя.
Ти чувстваш дълбоко
                сърцето на земната гръд
и виждаш как с скокове
                раснат безбройни цветя.

Над мойта земя
               в небето
                опира
                Пирин.
И мурите в буря
                илинденски приказки пеят,
над Охрид лазура е
                толкоз просторен и син,
а още надоле
              е светлия бряг на Егея.
Спомням си само.
                И ето нахлува кръвта
във сърцето, което
                топи се от някаква нежност…
Моя страна! Моя прекрасна страна!…
Поена със кръв
               и разлюляна
                в метежи.
По Беласица телени мрежи…



Източник:
Издание Никола Вапцаров. Съчинения, „Български писател“, С. 1979, под редакцията на Бойка Вапцарова