Эмили Дикинсон 1129. Всю правду вскользь лишь

Екатерина Камаева
Tell all the Truth but tell it slant

Эмили Дикинсон (1830-1886)

Всю правду вскользь лишь говори ---
Из звеньев цепь плети,
Мы в чувствах  немощны своих,
А Истина слепит.

Как  детям  молнию РАССКАЗ
ЛИШЬ ДОБРЫЙ объяснит,
Не говори всю правду враз,
Иль все ослепнут вмиг ---



Tell all the Truth but tell it slant—
 Success in Circuit lies
 Too bright for our infirm Delight
 The Truth's superb surprise

 As Lightning to the Children eased
 With explanation kind
 The Truth must dazzle gradually
 Or every man be blind—