НА МОЯ ГРАД

Радко Стоянов 2
Празнувай, Ямбол, своята надежда бяла!
Празнувай, Ямбол, слънчевата си мечта!
Над тебе птица влюбена е полетяла,
звучи призивно песента на радостта.

Как искам да ти кажа думи нежни, силни,
горчилките ти с огнен дъх да разпилея,
да дам на дните ти крила, блага обилни,
за тебе песен вдъхновена да запея.

Божествен, дивен град те древните наричат,
легенди времето красиви ти реди.
И вековете шеметно след тебе тичат,
а ти вървиш през бури, радост и беди.

Ти помниш още византийската омраза,
на ордите душмански гневните стрели,
на робството жестоко дивата проказа,
и раната в сърцето как до смърт боли!

Ти даваш още плът на старата легенда,
красивата Диана в люлка те държи.
И в шепота недоловим на вековете
усещаш как кръвта ти в буен танц кръжи...

През тебе Тунджа, непокорна хубавица,
снага извива, като слънчев лъч блести.
Наоколо поле с привела клас пшеница
и приказен килим от макове цъфти!

На изток Бакаджик все тъй гори в позлата,
дъхти на люляк, здравец и горчив пелин.
На запад, като древна приказка позната,
Кабиле бди - тракийски славен исполин.

Духът на Караджата още в теб живее,
Индже препуска с коня вихрен, бял.
И Георги Дражев на бесило се ветрее,
коси над тунджанския роден бряг развял!

Сега над тебе греят сини небесата,
орли летят към ведри, звездни висоти.
Ти извор бистър си свещен на свободата
и любовта ти в нашите очи блести!

О, вярвам аз в звездата ти добра, щастлива,
и в утрото, което с обич те огрява.
Ще има плод на твойта зряла златна нива
и пътят ти красив докрай ще продължава!

Празнувай, Ямбол, своята надежда бяла!
Празнувай, Ямбол, своя Ден благословен!
Над тебе птица влюбена е полетяла
и сочи пътя ти, от Бога осветен!

-----------------------------------------------------------
      *Диана - древна богиня на лова, горите и красотата.
      *Тунджа - българска река, която преминава през Ямбол.
      *Бакаджик - планинско възвишение, източно от Ямбол.
      *Кабиле - древен тракийски град, сега археологически резерват.
      *Караджата - Стефан Караджа - виден български революционер
      *Индже - легендарен български войвода.
      *Георги Дражев - виден ямболски революционер.