Угаварыла

Сергей Бука-Вороневски
Прабачце мне,калi,што схлушу:
I не мяне,паверце,не,
 А сябра жонка, быццам грушу
Трасла качэргай па спiне.
Другi спытае: «У чым тут справа,
Цi ў небаракi гэткi лес?-
З такою сiлай-злева,справа
I па патылiцы i ў нос.?»
Я б падыйшоў,сказаў бы-годзе!
Ды дзе там устрэнеш-не падлазь!
Нiбы ануча на падлозе
Зрабiўся сябра мой Мiхась.
Крычыць: «Прапаў,звяла сiвуха,
Ды й выпiў нейкiх н-наццаць грам,
I вертыкальна быццам рухаў
З адзiнай думкай-Ну i дам!...
А даў вялiкага ен маху,
Хоць вiд рабiў,што "а нi-нi",
А да радзiмага ен даху
Прымчаў на  «беленькiм канi».
З «каня ен злез» даволi чынна,
У жылах кроў вось закiпiць.
Ды збiла спесь яму жанчына:
-Скажы.Ты колькi будзеш пiць?
Пiць як парсюк,цi будзеш,пранца
Цябе вазьмi,цi будзеш пiць?
Хацеў Мiхаська паспрачацца-
Не ўспомнiў, дзе язык ляжыць?
Гарэлка розум замуцiла:
Не можа сцемiць-што,к чаму?
-Каб мая жонка пiць прасiла,
Ды, можа, чарку не адну!
-Здаюся!-Узвыў Мiхаська,-Досыць!
Калi пайшла такая п;янь,
Што нават жонка выпiць просiць:
«Цi будзеш пiць?»-Ты толькi глянь!..
Адчў,як кроў у жылах стыла,
Уразумеў,што пiць –не рай,
Але ж заб;е: «Угаварыла!-
Узмалiў Мiхаська-НАЛIВАЙ!»
+++



Каго гарэлка прагна клiча
Падобным быць на парася:
У звычках,розумам,аблiччам-
Успомнi сказ пра Мiхася.

6.08.1988

Уговорила - перевод с белорусского
Нонна Рыбалко
http://www.stihi.ru/2015/07/20/1200            
Прошу простить Сергея Буку  -
стихи совсем не обо мне…
Жена трясла, как грушу, друга -
да кочергою по спине!

Спросить бы надо: «В чём же дело?»
Злой Рок супругу преподнёс!
С такою силой – справа, слева -
то по затылку бьёт, то - в нос!

Вмешался б я: «Уж это слишком!» -
но тут влезать мне не резон!
И на полу, как тряпка, Мишка
кричит: «Пропал за самогон!»

А выпил он лишь «-надцать» граммов,
шёл вертикально, а не полз -
свербила мысль: «Сейчас задам ей!»,
но маху дал – причём, всерьёз!

Хоть развезло от самогона,
он делал вид, что трезв вполне,
но вот к крыльцу родного дома
примчал на «беленьком коне».

С коня он слез довольно гордо,
а в жилах кровь вовсю кипит,
но сбила спесь жена: «Ты, морда,
скажи, доколе будешь пить?!

Ещё пить будешь, чёрт возьми, ты?
Ну, сколько будешь пить - скажи?»….
Поспорил муж бы – ведь обидно,
да вот пластом язык лежит.

Смысл речи водка исказила -
понять не может, в чём подвох!
«Жена чтоб выпить попросила?!
Конечно, можно – я не лох!»

«Сдаюсь, - завыл Мишель избитый -
ведь пьянка мне всегда мила».
Жена налить желает, видно -
кричит: «Пить будешь?»… Вот дела!

Хоть стынет кровь от крика в жилах,
ведь понял он, что пить – не рай,
Но ведь убьёт! … «Уговорила! -
взмолился Мишка, - наливай!»

Кто водку пьёт да самогон -
свинье подобен будет он.