Шлюб

Аарон Тартаковский
- Щось змарнiла ти, моя дитинка,
А онука - ягiдка, картинка!
- Що тобi сказати, люба ненько, -
Загубила в шлюбi я серденько.
Женихався - клявся, що кохає.
Як бандит, сокирою махає.
- За таким поїхала з села
У тайгу сибiрську?
- Доля зла!
- Долю ти сама занапастила.
Я шкодую, що тебе пустила
До Сибiру - то дорога клята!
Тут свої ставок, дерева, хата...
Вийшла б краще за Петра-сусiда!
- Та його перехопила Лiда -
Також у селi не залишились,
А за сонцем в Штати покотились.
Всi втекли з нещасного села -
Хуртовина слiд їх замела...
Ще мала дитина на руках -
Як загину, що з малою? Жах!
- В двадцять рокiв сивина на скроню...
Залишайся в рiднiй хатi, доню!
Три жiнки у хатi, як колись...
Я на поле - долу не хились!