Горять ворожнеч костри

Вера Ивановна Ольгина
                Так, так, зникнуть злидні і зло.
                Зникне націй ворожнеча (Павло Тичина)               

Горять ворожнеч костри
За ласий шмат , за чин , за владу ,
А я у черзі за «грішми*»               
Читаю «Сад пісень» Сковороди
Його мотив спорідненої праці,
Що з Всесвіту впіймав у шелесті дібров.
Я думці цій милуюсь і дивуюсь:
У холоді кострів тих вона гріє кров.
Я б’ю на сполох! Люди, схаменіться,
Згасіть ворожнечі димлячи костри,
І щиро брат до брата усміхніться,
Бо невідомо, скільки нам зосталось!
До того Суду: місяць, два чи три…
А може лік в роках, століттях, ерах,-
Достеменно того не знаю я.
Це знають у тонких небесних сферах
Народження, Життя і  БЫТИЯ.
Я тільки знаю, що в нове Сузір’я
Система сонячна ось-ось вже увійде!
Там час спливає швидше, там тепліше,
Але що з нами, і з Землею там будЕ?
Візьміть Сковороду. Відкрийте
Його для себе . Знатний був земляк!
Не метушіться ви і сліз не лийте,
Знайдіть блаженство в серці ,
Шукайте його в праці,
Що думку звеселяе
Нам з Вічності співає
Філософ,
           Мандрівник,
                Поет,
                Жебрак!
Згасіть ворожнечі костри…
                (15.12.02)
* 50 грн Ощадбанку, що видавали у грудні 2002 року, як "компенсацію" за неповернені вкдади громадян заощаджених за часів Радянського Союзу