СОМ

Радко Стоянов 2
Дядо каза, че в реката
днес видял грамаден сом,
че в хралупа, под върбата,
бил любимият му дом.

Имал пипала-мустаци -
хитра, но лъжлива стръв.
С тях примамвал риби, раци,
после ги нападал пръв.

А с опашката голяма,
щом замахнел изведнъж,
разпилявал като слама
сто рибари наведнъж...

Ха сега, де, що да сторя?
Как със сома да се боря?