По-украински

Raoul
Батьківщина що це таке?

Для мене Батьківщина - не те місце, де я народився,
а те місце, де відчуваю себе як вдома.
Я довго на свою Батьківщину дивився,
але мені здавалося, що вона мені не знайома.

Батьківщина - це місце, куди тягне не по-дитячому.
Це може бути велике місто чи село, де сіно косять.
Батьківщина потрібна всім, глухому і не зрячому.
Для одних Батьківщина - Україна, для інших - Росія.

А для мене Батьківщина - це мої Нідерланди,
тому що я тут другий раз народився,
тут я розкрив у собі нові таланти,
тут я дізнавався про Світ і тут я знову вчився.

Раніше я не знав нічого про життя за кордоном,
тому що думав, що це просто інша галактика.
Я ходив до школи і завжди приходив додому.
Я знав тільки теорію і не мав практики.

Деякі люди кажуть, що Батьківщину не вибирають,
але це можуть бути звичайні умовності,
тому що, коли настане час або прийде пора,
всі починають шукати своє щастя в повній готовності.

Я народився в минулому столітті на західному Уралі.
Іноді здається мені, що все це було не зі мною.
Я намагаюся щось згадати, але минуле у мене вкрали,
Я не пам'ятаю, що я любив це місце любов'ю неземною.

Я намагаюся згадати щось добре, але пам'ятаю тільки погане.
Як у джунглях, скрізь були небезпечні кобри, менти і хулігани.
Так можна і самому дуже просто стати поганою людиною,
бо неможливо себе контролювати в скрутну годину.

Я хочу, щоб Батьківщина була у кожної людини,
щоб можна було згадувати добру минуле.
Бажаю, щоб настав мир у Новій Україні,
щоб пішли в історію кров, піт і кулі...




Я за свободу пересування і вибору місця проживання!

Я давно не живу там, де живуть мільйони.
Я поїхав, тому що мені стало тісно.
Було цікаво, як живуть за кордоном,
я втомився жити в моїй вітчизні.

Є місця, там можна без абсурду жити
не наступати один одному на п'яти,
впевненим бути і справи вершити,
але, правда, треба теж поспішати.

Одні мені заздрили трохи...
Інші вважають зрадником може,
але мене чекали довгі дороги,
може тому, що ти так хотів, Боже.

Я в Бога не вірю, в цьому впевнений,
хоча я його не заперечую.
Якщо він є, то він - справжній геній,
отже він дещо бачить і чує.

Я поїхав ще в минулому столітті,
з тих пір спливло води багато.
Читаю новини в моєму інтернеті,
бачу, не с краю стоїть моя хата.

Ні краплі української крові немає.
У душі українець бути може.
Я знову за загиблих шапку знімаю
та за їх дуже важку ношу.