Джон Китс. Oh, how I love...

Валентина Сокорянская
Oh, how I love...

Oh! how I love, on a fair summer's eve,
     When streams of light pour down the golden west,
     And on the balmy zephyrs tranquil rest
 The silver clouds, far - far away to leave
 All meaner thoughts, and take a sweet reprieve
     From little cares: - to find, with easy quest,
     A fragrant wild, with Nature's beauty drest,
 And there into delight my soul deceive.
 There warm my breast with patriotic lore,
         Musing on Milton's fate - on Sydney's bier -
             Till their stern forms before my mind arise:
 Perhaps on the wing of poesy upsoar, -
     Full often dropping a delicious tear,
         When some melodious sorrow spells mine eyes.

Джон Китс.
 О, как прекрасно накануне лета!

О, как прекрасно накануне лета!
Потоком золота залит закат,
И облака спешат не оставляя следа,
И кружит голову весенний аромат.

И мысли получают сладкую отсрочку
От нескончаемых забот.
Здесь незначительней они,  всё проще…
Природы дикая краса к себе зовёт!
 
Восторгом патриота сбитый с толку
Я размышляю…Сидни ( он,увы, уже в гробу),
А  Мильтон – стих подвластен был его перу!
Поэзия их – совершенство строгой формы.

Традиций строгих уз я не коснусь,
Но мне слышна мелодия печали
И душат слёзы, что их души источали.
Возможно я на тех же крыльях вознесусь?