В. С. Высоцкий. Я не люблю

Нпетрович
I don’t like a fatal end of any seizure,
Life never tires me, I am an honest bloke.    
I never like a day, a week, a season,- 
When I am sick, or in a heavy soak. >
I hate when cynics are among my so called “betters”,
I hate exaltedness, nor  do I like the cheek
When others try to read my private letters, 
Over my shoulder peeking in the sneak.

I do not like  to leave things uncompleted,
A conversation, when it is not frank,
I hate to see someone shoot those defeated,
No matter in the back or at point-blank.
I gossips hate, though dressed as mere assumptions,
Hate being in doubt, or lured into a morass,      
Or  brushed against my grain with certain gumptions,
Or hearing steel being scratched on a glass.

I hate to see people insolently trodden,
I would rather suffer if my breaks do fail,
I hate that HONOUR ‘s long ago forgotten
And honouring backstabbing does prevail.
When I see broken wings I feel no pity,  
I would hate to get involved in а heist.
For me no violence, nor helplessness is pretty,
And horrible it was to crucify Christ.

I hate when people are undeservedly beaten,
Or forced by scare  to lose their self-control,
Or when someone into my soul is spitting,
Or merely tries to poke into my soul.
I don’t like any fighting rinks or ranges,
Where for a pence they promise you a quid.
Let optimists expect forthcoming changes, --
What I now see, I don’t like, God forbid!

* Переводчик, осознавая свои упущения, приглашает читателей к соавторству, предложив способы совершенствования изложеного выше текста.

Я не люблю фатального исхода
От жизни никогда не устаю
Я не люблю любое время года,   
В которое болею или пью.
Я не люблю открытого цинизма
В восторженность не верю и ещё
Когда чужой мои читает письма
Заглядывая мне через плечо.
 
Я не люблю когда наполовину
Или когда прервали разговор
Я не люблю, когда стреляют в спину
Я также против выстрелов в упор .
Я ненавижу сплетни в виде версий
Червей сомненья, почестей иглу
Или когда всё время против шерсти
Или когда железом по стеклу

Я  не люблю уверенности сытой
Уж лучше пусть откажут тормоза
Досадно мне, что слово "честь" забыто
И что в чести наветы за глаза
Когда я вижу сломанные крылья
Нет жалости во мне и неспроста
Я не люблю насилье и бессилье
Вот только жаль распятого Христа.
 
Я не люблю себя когда я трушу
Обидно мне, когда невинных бьют
Я не люблю, когда мне лезут в душу
Тем более, когда в неё плюют.
Я не люблю манежи и арены
На них мильон меняют по рублю
Пусть впереди большие перемены
Я это никогда не полюблю!