Родния език

Анатолий Волчо
Обичам като майка те, о родния език!
За изразност, за гъвкавост, за сочност!
Че толкова омаен, толкоз многолик
С голямата предаваш всичко точност!

Поискаш ли – и ето ти роман!
А щеш ли – ще изпръкне кръшен стих.
През тебе се изтръгва най-спотаен блян,
Който преди минутите бе още толкоз тих!