Труден човек

Николай Дялков
ТРУДЕН ЧОВЕК

Май се влюби погрешно във мене –
аз съм само един тъжен мъж.
С мен морето не е до колене
и е бурно – нашир и надлъж.

Ти си цъфнала ябълка Зиме.
В Януари си юлският зной.
В тъжнотията, който те има –
има скрити огнища безброй.

Ти раздаваш през вятъра огън
и ме палиш – със теб да горя.
Правиш всичко, та аз да не мога
куп проблеми от лед да творя.

В този огън дано не успея,
докато се разпалвам за лек –
с тъжнотията теб да залея,
че съм тъжен и труден човек.

Научи ме да бъда различен
и да стана в студа ти пожар!
Даже тъжна, пак теб да обичам.
Да не съм оня мъж – тъжно стар.