Никулден

Николай Дялков
НИКУЛДЕН

Посбута ме времето с наръч в ръцете
и грейна камината в празничен час.
Рибари, банкери, днес свещ запалете –
Свети Николай да е вечно със нас!

Във светлата вечер на зимния празник
шаран напълнете – за здраве в дома!
И вино червено във чашите празни
налейте догоре от здрава лоза.

Сберете Приятели, песен запейте,
на всички неслуки да сложите край.
Със вяра в доброто и с обич живейте –
така ще помага Свети Николай!

Аз празничен наръч в камината слагам,
свещта с пламък топли надежди таи.
Със чаша в ръката си тихо присядам
и чакам Приятели – гости добри.