Цветя

Николай Дялков
ЦВЕТЯ

Цветя на двора, в бащината къща,
преди да тръгнеш, с обич засади!
За тях поне след време да се връщаш –
цветята пазят нашите следи.

Поливай ги, копай край тях дълбоко,
създавай цветен, райски аромат!
Не гледай безразлично отвисоко –
Земята ни е дом на тоя свят.

Най-бедният бъди, но на земята!
Не литвай в свои мними небеса!
Бъди един от всички сред цветята
и в теб ще свие корен любовта.

В измислените царства е студено
и лази гъста, лепкава мъгла.
За хората – любов е отредена.
Зародишът е в малките цветя.