Pieknemu miastu Poznan...

Алла Даниленко
(при опубликовании польский шрифт автоматически заменяется символами, дублирую латиницей без знаков)

Pieknemu miastu Poznan...

Ladne miasto nad Warta, co warte poznania
Ono jest tak przepiekne i w sloncu, i w chmurach
Zasluguje na honor, szacunek, kochanie,
Ktore rodza siе w dawnych legendach i murach

Tam nad Ostrowem Tumskim, nad wieza Katedry
Plyna lekkie obloki, spiewaja nam dzwony
A nad Wielkim Teatrem na ulicy Fredry
Leci wieczny Pegaz, machajacy ogonem

Lekki usmiech, zdziwienie i radosc na twarzach
To dwa biale koziolki weszly na Ratusz
W samym sercu Poznania, w najslynniejszej Farze
Graja stare organy i modli sie Papiez

Miasto slawnych tradycji, wielkiej madrosci
Miasto slynnych legend, nieskonczonego ruchu
Miasto dawnego smutku  i wiecznej milosci
Miasto niepokonanego silnego ducha!

© Copyright: Алла Даниленко
http://stihi.ru/2014/06/07/9028
#alla_danilenko_poetry #поэзия_Алла_Даниленко #даниленко_стихи #alla_danilenko_stihi #alla_danilenko_brest #алладаниленко #Алла_Даниленко #poems #poetry #стихи #поэзия #любовь #отношения #песенная_поэзия #лирика #душа #любимые_города #философия_жизни #моявселенная #места_силы #пишудушойсердцем #современнаяпоэзия #Познань #счастьеесть #Poznan #спасибоВселенная #avtoralicjazkc #поэхия_ХХIвека