Щэ нэ вмэрла Украйина...

Василий Базилевич
Ще не вмерла Україна,
Корчиться в пологах.
Чи народить щось, чи  згине:
Не питайте Бога.

Згавлтована, та в екстазі
Понесла  насильство,
Замість  миру в нас наразі;
Вороже  суспільство.

Не питайте, бо гріховні
Вже уста і вуха.
Вкрила неньку хмара чорна,
Між братів розруха...

Людські душі отруївши
Бісовським дурманом,
Нашим лихом руки гріє
Хтось за океаном.
           * * *
От, казали ж старі люди:
Як людей карати,
Має Творець тоді всюди
Глузд у них відняти.