Ода за телефона - Ода для телефона

Мария Шандуркова
ОДА ЗА ТЕЛЕФОНА

Т о й  е  е д и н   о т  н а с ...
Захвърлен – пак надава глас,
удавен, млъква и не шава,
със друг заменят го тогава.
Той има най-различни гласове,
но млъкне ли, изчаква часове,
зависим е, но не протестира,
когото трябва – пак намира...

Той малък е – една човешка длан,
но в него цял светът е сбран
и ако някой вече си отишъл,
там с име и със номер е записан,
и, ако някой го държи далеч,
така, да не дочува лоша реч,
той праща бързо съобщение
и пак живеят в единение...

Той може да е стар, или пък млад,
достъпен, простичък и непознат,
потаен, лъскав и желан,
за радост делнична избран -
да ти говори тихо и любовно,
да ти прекъсне разговора грозно,
да лъже много и да е невидим,
пари да граби и да е невинен...

Ти с него си и той е с теб -
приятел верен – враг заклет;
вълнува, радва и скърби,
за помощи през час тръби,
събира светли ес-ем-еси,
във всичко все ще се намеси,
обича, мрази и разделя,
и самотата с теб споделя...

Че Той един е, като нас,
но няма собствен глас!!!...

01.10.2014 г., 4 ч. сутринта
Мария Шандуркова