***

Ýëëà Õàèíîâà
- Dlaczego - zapytala ojca,
Dlaczego  pogoda dzdzysta?
Czemu taka zimna, wilgotna,
A nasze ulice nie sa czyste?

Aha ! - Ojciec mi odpowiedzial,
- W tym mamy  wiele dobrego:
Teraz mozna siedziec w domu
I uczyc sie jezyka polskiego.