Черно и бяло

Валентин Чернев
Черно-бели са моите спомени минали,
черно-бели са моите сънища днешни,
черно-бял е светът.
Аз не зная причината –
има нещо у мен или в него погрешно.

И са чер негатив
на светците иконите,
а са тъмните грешници
прясно белосани,
черно-бели висят плодовете по клоните,
черно-бяло проблясва небето колосано.

Да, Шанел е Париж,
да, Шанел е модерно,
черно-бяло е тъй елегантно-красиво,
но не смесвайте никога бялото с черно –
ще получите сиво.

Приемете дъжда черно-бял над поляните,
черно-бели – слънцата, над нас засияли,
по-добре в черно-белия свят да останете,
но не смесвайте никога
черното с бяло.

По-добре разчертайте на ивици дните си,
нарежете от тях черно-бели пайети,
но не смесвайте даже в съня си боите –
по-добре да живеете
в свят на райета.

Черно-бели у нас се спотайват душите ни
– по-добре да се в цвят, но и тъй сме щастливи –
черно-бели вървим,
от безцветност преситени.

Черно-бели е по-приемливо от сиви!