Герой

Милена Вольна
герой... ти знаєш, що ти - герой?
тобі мабуть ще не сказали..
а перед очима підвали,
рови, окопи і чорний ліс.

пробігали крізь тебе вокзали..
блокпости. наче тисячею кинжалів.
прости..
твої рідні ще вчора не знали,
де ти..

скажи, тобі справді нічого не треба?
лише, як птахові, клаптик неба?
чи тільки запаху колосків?

затуляв мене від штиків,
і не тільки мене - всіх нас.
наш даремно втрачений час..

ми спали десятки років,
а тобі тепер кілька кроків
вартують тисяч ньютонів сил.
ти той, хто нічого собі не просив.

я попросила б для тебе віку.
попросила б тобі життя.

а ви просто моліться тихо.
і за тих, хто без вороття.
і за тих, хто ще буде боротись,

за кожне вкраїнське дитя.