Не спеши... Калина-Сергачева

Радко Стоянов 2
Ты, сыночек, не спеши, постой,
В жизни много разочарованья.
Послужу я рыбкой золотой,
Чтоб исполнить все твои желанья.

Сберегу тебя я от обид,
Невзначай подброшенных судьбою.
Это ж у меня в душе болит,
Если я тебя не успокою.

Я тебе отвечу на вопрос -
Для чего мороз, жара и ветер(?)
Чтобы ты задумался всерьёз -
Что тебе милей всего на свете?

Ты живёшь, не зная про покой,
Я его нигде не повстречала.
Каждый шаг я рядышком с тобой!
И поверь, что это так не мало!

НЕ БЪРЗАЙ…
Превод: Радко Стоянов

Ти не бързай, сине, стой, поспри,
няма място за тъги, терзания.
Рибка златна аз за теб открих,
да изпълни твоите желания.

Ще те пазя от обиди зли,
от съдба случайна, недостойна.
Мен душата все ще ме боли,
ако твоята не е спокойна.

На въпроса ще ти дам ответ-
за какво са вятър, студ, светило?
Замисли се само най-напред
що за тебе в този свят е мило?

Ти живееш дръзко, без покой,
никъде не го намерих аз.
Крача редом с тебе в студ и зной!
Вярвай, че живея с твоя глас!