Хьайи кар

Марсель Ризаев Испикви
               
Дустар , за квез ахъайда са агьвалат,
Гьич айгьам туш, хьайи кар я Куьреда.
 Гьик1 ят1ани, гада жеда гьавалат
К1ани рушал, лагьайт1а куьн хъуьреда.

Армиядай хтай жегьил аскер яз,
Хьанач са вахт, ван галукьда япарихъ.
К1вале авай диде-буба серсер яз,
Къунши къведа хабарар гваз рак1арихъ.

Хабар нивай? Хабар жеда Джейраназ,
Къунши папаз, ирид хуьре къекъвезвай.
Диде-буба амукьна хуп1 гьейран яз,
Хабаррикай гьич к1усни гьаз текъвезвай.

-Я кьин тавур Пери хала, на гьан лагь,
Кьве вилиз зи такурд амач кьин хьана.
За Кевсераз динг гатазвай, аман, пагь,
Ам динг хьанач, бул теменрин син хьана.

-Я кьей Джейран, рик1 акъудмир, на лагь фад,
Вуч акуна ви вилериз акъатай?
-Вун яваш хьухь, Пери хала, валлагь сад
Зун я акурд, дингинихъай къакъатай:

-Бирдан тек заз акур шикил сад хьана,
Къужахламиш хьанвай жегьил жаванар.
Милаимдиз теменрин марф дад хьана,
Низ чидай кар, абурун шаклу гьунарар?

-Им вуч гуж я, вуч хабар я ван хьайи,
Акьван вахт туш армиядай хтана.
Мад вучда за, кьвед вегьеда, къван хьайи
А зи хциз, рик1 незавай дат1ана.

-Къал къачумир, сабурлу хьухь, Пери бах,
Жегьилвал я муьгьуьббатди къачузвай.
Рушни гада – кьведни вуна к1вализ твах,
Къуй рахурай, гафни сад хьуй, лугьузвай.

-Итимди зи вуч лугьурай, я Джейран,
Садлагьана хабар хьайи факъирди?
Т1уб сара кьаз жедачни бес ам гьейран,
Начагъвили тади ганвай есирди.

Ихтилатар сиве амаз папарин,
К1вализ гьахьда бирдан хтай хва – Жамал.
-Ингье, Пери, на хабар яхъ крарин
Диб-дувулар, геж тахьанмаз хцин гьал.

-Я залум кас, акьул фейи дабандиз,
Вучиз бубад бармак пелез вегьезва?
Къайгъу авач, дах хкведа ви чандиз,
Чун негь ийиз адахлийрихъ къекъвезвай.

-Я чан диде, къал къачумир, вун яваш,
И дуьньядал къуватлу я муьгьуьббат.
К1ант1а куьне гатут зи чан, ягъиз лаш,
Уьмуьр к1андач яр галачиз, муьсуьбат!

-Первердигар, я сад Аллагь, я Гъуцар,
Вучда закай диде хьана, шукур ваз!
Хайи хци руш паталди зи рик1 т1ар
Авур йикъан рагъ игисна, къалур заз!