Ичкидинни п1ап1русдин гьуьжет

Марсель Ризаев Испикви
             Кьве дуст хьана лап к1еви,
             Чеб тарихда гьатнавай.
             Сад я лугьуз чи иви,
             Мел-межлисдал хат1 авай.

             Шумуд виш йис таниш я,
             Чи гьуьрметдиз тарихда?!
             Чун кьве гъил хьиз вердиш я,
             Садахъ-сад  чун къарих я.

             Вахтар физва, чи гьуьрмет
             Аватзавач къиметдай.
             Гьар фей чка – ви девлет,
             Акъатзавач кьисметдай.

          И рахунрик абур кваз,
          Къунши хуьруьз акъатна.
          Куьк дамахар чпив гваз,
          Сур-синекай хкатна.

         Ичкиди кам вегьена,
         Бирдан хак хьиз акъвазна:
        -Межлис ава, тек1ена,-
         Уьфт1ер яна, хъуькъвер кьаз.

        Межлис жагъай дустари
        Гьерекатна мехъерик.
        Рик1е авай къастари,
        К1вач хк1урнач рекьерик.

      Далдам-ч1агъан гатай ван,
      Шив хьиз, хуьре къекъвезва.
      Шишер, вишер, ашар – чан!
     -Гур столрихъ гелкъвезва.

      -Гьан, лагьана п1ап1русди,-
       Мярекатдиз килигна.
      -Ша, ички дуст,- лугьузди,
       Стул столдихъ гилигна.

      Са-сад, кьве-кьвед шуьшеяр,
      Физва к1аник столдин.
      Хкай-хкай жуьжеяр,
      Незва, валлагь, мажалдив.

      Ацукьнавай суфрадал
      Ич1и жезва портсигар.
      Эхир кьилни – сафрадал,
      Ичкидив гва яргъи ар.

     Гьар няметдиз гъил ийиз,
     Рап1-рап1 гузва вилери.
     Сада-садаз вил ийиз,
     Мумкин гузвач вишериз.
   
    Мярекатдин юкьни-юкь
    Хьана акьван са вахт туш.
    Чеб лагьайт1а, - «букьни-гъукь»,
   -Им тежер кьван са бахт туш.
   
   Кьведан рик1е са ажугъ
   Авай, так1анз чпиз-чеб.
   Тух хьайила, ягъиз пурх,
   Къадгъундай, пагь, чилин чеб.

   Кьве дустни лап т1амадиз
   Акъатна, - им тушир сир.
   Гила гьуьжет тамамдиз,
   Фена кьиле, цаз чехир.

 Ичкиди цаз лугьузва:
-Авач залай дуьз вик1егь.
 Хъвана, за кьаз къазунда,
 Гьатта кьилел гъида негь.

Эхиз хьанач, п1ап1русди
Гум акъудна туп сивяй;
Уьгьуь яна, хурузни
Гъудна, ада лап хъиляй.

-Акъваз, зи дуст, вун яваш,
 Са туьнт гум ваз за бесда.
 Дурк1ун, жигер, иви аш
 Авурт1а за, на сесда.

-Ваъ, я зи дуст, и гьевес
 Садазни гьич авайд туш.
 Беден бедиз, кьаз нефес,
 Бушарда за рик1ин кьуш.

-Гьелбетда, вун ички я,
 Мез ава вахъ рахадай.
 Ван кьурурун – веси я,
 Туьд галт1амда агъудай.

 И арада гьуьжетдин
 Гаф ат1ана, гьатна сад:
-Эхир я куь бюджетдин,
 И межлисдай квахь, ахлад!

Ингье хийир дустарин,
Чеб тарихда гьатнавай.
Эхир жеда къастарин,
Мел-межлисдал хат1 авай!