Зун инсан я!

Марсель Ризаев Испикви
                Зун инсан я,
                Инсан я зун вири хьиз,
                Писни хъсан дадмишай
                -Нисини, фуни гъери хьиз.
                Заз, Лезгидиз, багьа я накьв,
                Зи чил, зи ч1ал, зи диде.
                Вилелай зи авахьай нагъв
                Шад-пашман илгьамдин;
                Кужумзава хайи чили,
                Лепеяр гуз, сирнавдин.
                Мадни за хиялзава:
                -Зун инсан я,
                Инсан я зун вири хьиз.
                Сад Аллагьди халкьнавай
                -Цавараллай халикьдин.
                Суьретар…Т1ебиатдин
                Сересвилихъ авач кьадар.
                Шалбуз дагъдин деринрай
                Авахьзавай булахар…
                -Эхь, девлет я,
                Бул девлет я
                Зи руьгьдин
                Хазинадин утагъда.
                Гьатта чимни гузва,
                Дадмишайла
                Къайи ятар серинрик.
                Мадни,мадни фикирзава:
                - Зун инсан я,
                Инсан я зун вири хьиз.
                Зазни к1андач
                Зи мулкара,
                Зи сергьятра
                Душмандин гел чуьнуьхиз.
                Самур вац1…
                -Зи ашкъидин муьгьуьббат!
                Гьар са ст1ал
                Гьар Лезгидин иви я!
                Бедендихъ зи яд галукьай
                Шад-хуррам легьзейра
                Къал къачузва дамаррай
                Катзавай зи ивиди.
                Фикирзава, хияллу яз,
                Мадни жува-жувакди;
                -Зун инсан я,
                Гуьмбет туш!
                Чан алай ва къекъвезвай.
                Гьар декьикьа рекье твазвай
                Эхиратдин жуьгьенриз.
                -Ша,юлдашар,геж тахьанмаз,
                Къарагъ к1вачел,гъилер къакъаж.
                Сад хьуй къуват,т1ални дердер,
                Тарихдиз хуп1 ийин икрам.
                Намус-гъейрат, -
                Садавайни жедайди туш
                Итимвилин, Лезгивилин
                Т1вар маса гуз, я иман!
                -Зун инсан я,
                Инсан я зун вири хьиз.
                Зун пашман я,
                Пашман я зун вири хьиз…