Опис картини Козак Мамай

Катерина Милеева
Кінь дивиться в небо, та думку гадає:
«Чому я не сокіл? Чому не літаю?»
Але його думки козак розгинає ,
Бо кобза в руках, Сидить він і грає.
Навколо лише темна ніч , ясні зорі.
Темна та ніч, як мамаєві брови .
Співає і каже коню свої думки.
Физично зігрітий у жовтім жупані ,
Сумні його очі, так хочуть до мами.
А вуса колишуться з напрямом вітру
Дитинством своїм стає він зігрітий.
І довгі чоботі увагу попросять,
Сусідка Петрівна такі зара носить .
Рушниця і чарка – набір джентльмена
І кінь недалеко позаду чекає .
Для нашого світу – він навіжений .
А в той час ,козачий , так не казали.