Средь тысячи миров мы одиноки. Михаил Томашевский

Радко Стоянов 2
Мы помолчим, зачем нам говорить
Давай не будем задавать вопросы
Ушедший миг хочу я сохранить
Пусть в памяти останутся лишь слезы

   Расстались мы с Тобою навсегда
   Средь тысячи миров мы одиноки
   Как одинока в небесах звезда
   И ни к чему в себе искать пороки

Упреков нет, они ведь не нужны
Да и винить нам никого не надо
При редких встречах, будем холодны
И только память сердца, нам награда

   Но истину я все ж хочу сказать:
   Случайностей в сей жизни не бывает
   Не всем, увы, дано ее понять
   Нас одиночество — объединяет

Ну вот и все, печален был финал
Уж нет обид и нет прощальной речи
Тебе пишу я грустный мадригал
Опущен занавес, погасли свечи.

СРЕД ХИЛЯДИТЕ СВЕТОВЕ – САМОТНИ
Превод: Радко Стоянов

Да не говорим, нека помълчим
и нека не задаваме въпроси.
Мига отминал нека съхраним,
че споменът печали само носи.

Разминахме се с тебе навсегда,
сред хилядите светове- самотни.
Самотна бе и нашата звезда,
не мислехме, че ние сме виновни.


Без упреци – не са ни вече нужни,
да се корим – това не ни приляга.
При редките ни срещи ще сме чужди
и само паметта ще е награда.

На истината все пак ще се спрем:
случайността нас няма да ни сгрява,
не всеки може тук да разбере,
че самотата ни обединява.

Това е всично – жалко за финал.
Обиди няма, ни прощални речи.
За тебе пиша тъжен мадригал,
завеса пада и угасват свещи.