Прабабка

Наталья Касперович
                Народную загадку,    
                Бы гарачую аладку
                Так і гэтак перакідаюць,
                Покуль не адгадаюць:
                Як яна халодная,
                Дык усе галодныя.
                Як яна пад'ела,
                Дык у хаце павесялела.
                Гэта ж печка,
                Бы белая авечка,
                Яшчэ і люстэрка ўмазана,
                Каб носу быць без сажы.
                Бы тая маладзіца,
                Стаіць печ-агнявіца.
                На ёй бель-фіранкі
                І бліны ад мамкі,
                І пельмені "Баба Аня",
                І бульба у чыгуне.
                На чарані, бы паляне,
                Цела вольна адпачне.
                І душа горнецца
                Ужо на спачын.
                Раніцай жа успорацца
                У шэсць зімовых гадзін.
                Засмяецца печ
                Вогненным смехам.
                Трэба дроў насеч
                На дрывотні спехам.
                Смачну страву
                Гатаваць.
                Куранят араву
                Частаваць.
                Справіцца з плоймаю      
                Галодных ратоў,
                Быць цяпла поўнаю,
                Не баяцца маразоў.
                Маразы на Хрышчэнне
                Няхай яе баяцца,
                Бо бярозавае паленне
                Ужо ляжыць у хаце.
                На камінку
                Ляжаць запалкі,
                У прысаку -
                Вугалёк яркі.
                Калі скокне ён
                Ды на падлогу -
                То прыметы плён:
                Чакай госця,
                Глядзі на дарогу!
                І загадкі,
                І прыметы,
                Як пельмені-аладкі -
                Усё ад печы.
                Родзічы-патомкі -
                Рэстараны, сталовыя,
                Яшчэ потым
                "Магдональсы" новыя.
                Усё ад печы,
                Ад яе, прабабкі,
                Яе мудрасці старэчай,
                А нам анігадкі!
                Ад белае бабкі,
                Цёплай,цаглянай,
                І ўзорнай унучкі,
                Модніцы кафлянай.
                Магутнай кацельняй,
                Што грэе мегаполіс,
                Паклонімся,як пад'елі,
                Прабабцы ў пояс!