Игорь Саруханов - Это Кара-Кум

Роман Уперчук
This is Kara-Kara-Kara-Kara-Kara-Kara-Kum (several times)

For hundred days went caravan
There was on path barkhan again.
And more barkhans, wherever I looked - sand was everywhere.
And fierce wind blew with all his strength.
Heat boiled our blood and drove us mad.
And everyone had only dream - thirst should be slaked.
But God feigned deaf, wind was still strong
And dry as if haloxylon.
And water flowed and ringed like laugh in our heads.
Where should we run? Where should we turn?
Heat burnt like fire, way was still long...
It was always, it would remain till end of days!

This is Kara-Kara-Kara-Kara-Kara-Kara-Kum (several times)

Where Death had flown, streams didn't flow.
But human could no more endure
Authority of sands that were dry, their evil vise.
Because of all that was his own fate, he didn't want to let it lead.
He didn't hang his head and went, fall changed by rise.
For hot desire we got the bless,
We crossed desert with stubbornness,
And water flowed and ringed like laugh in our heads.
But real men did not obey
Their headstrong fate. "Fear, go away!
We will aspire to victory till end of days!"

This is Kara-Kara-Kara-Kara-Kara-Kara-Kum (several times)


Сто дней в пути был караван,
А впереди опять бархан.
Еще бархан... куда ни глянь - везде песок.
Дул ветер злой что было сил,
Палящий зной с ума сводил.
И каждый жил мечтой одной: воды глоток!
Но бог был глух, а ветер дул,
И был он сух, как саксаул,
И лишь во сне, звеня как смех, текла вода.
Куда сбежать? Куда свернуть?
Палящий жар, извечный путь.
Так вечно шло, так быть должно всегда-всегда!
Это Кара- Кара- Кара-
Кара- Кара- Кара-Кум

Где нету рек - там бродит смерть,
Но человек не стал терпеть
Сухих песков как злых тисков лихую власть.
Ведь это все - его пути,
И он хотел по ним пройти,
И головы не опустить, и не пропасть...
И соли пуд был съеден здесь,
Был тяжкий труд, но саду цвесть,
Когда мне вслед, звеня как смех, течет вода.
А гнет песков - как всякий гнет
Пусть вглубь веков навек уйдет!
Победа ждет того, кто смел, всегда-всегда!
Это Кара- Кара- Кара-
Кара- Кара- Кара-Кум